Mirasım Nerede Nedir?

Mirasım Nerede, Türkiye topraklarından götürülen her türlü tarihi ve kültürel eserin listelendiği açık kaynaklı bir platformdur. Proje, kültürel mirasın daha demokratik, katılımcı ve eşitlikçi biçimde yönetilmesi, korunması ve yaşatılmasını amaçlar. 2023 yılında hayata geçen Mirasım Nerede, Türkiye özelinde kültürel mirasa ve tarihi ve arkeolojik birikime ilişkin bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve dijital araçlarla bu bilgi ve birikimin erişilebilir olmasına katkı sunmak için çalışıyor. Dünyanın dört bir tarafına dağılmış tarihi ve kültürel eserleri Türkiye genelinde listeleyip haritalandıran ilk ve tek platform olan Mirasım Nerede, bu eserleri yerinde görme ve haklarında bilgiye erişme şansı olmayan kişi ve kurumlara eşsiz bir dijital kütüphane sunuyor.

Assuwa, Asia, Anatolia, Anadolu… İnsanlık tarihi kadar eski olan bu Hatti diyarının adının esin kaynağı hep doğan güneş veya güneşin doğduğu yer anlamına gelen kelimelerden türetildi. Paleolitik dönemden beri aralıksız insan yerleşiminin var olduğu Anadolu toprakları, kabul görülenin aksine bir kültür geçiş noktası veya köprüsü değil, o medeniyetin çağladığı bir üretim ve etkileşim pınarıdır. Mirasım Nerede olarak doğduğumuz, büyüdüğümüz ve kendimizi ait hissettiğimiz kadim Anadolu topraklarının, kültürlerinin ve halklarının izini süreceğiz. Binlerce yıllık bir bilgi ve kültür okyanusu yaratan bu topraklardan geriye kalan ve dünyaya yayılan tüm kültür varlıklarının peşine düşeceğiz. Bizi biz yapan neolitik obsidyen taşlardan andezit sur duvarlarına, taş mühürlerden bronz heykellere, cam mozaiklerden cami çinilerine, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm medeniyet ve insanlık macerasını en başından günümüze takip edeceğiz.

Mirasım Nerede Ekibinden Merhaba! (Önsöz)

Köy evine kiriş yapılan mermer heykele, yağmurla ıslanan kadim toprağa, üzerine çay tepsisi konulan antik sütuna, ufuk çizgisinde kaybolan doğu güneşine, Tunç Çağı ören yerinde sürüsünü gezdiren kara çobana merhaba!

Dünyanın ilk kenti Çatalhöyük’e, Anadolu’nun ilk kurtuluş savaşını veren Hitit Kralı Şuppiluliuma’ya, dünyadaki ilk barış anlaşması Kadeş’i imzalayan 3.Hattuşili’ye, ilk fizolof Anaksagoras’a, parayı bulan Lidyalılara, özgürlükleri uğruna ölümü yeğleyen Ksantoslulara, Gordion’un düğümünü kılıcıyla kesen İskender’e, Anadolu dağların sahibi Dadaloğlu’na, geceleri aydınlatılan dünyanın ilk caddesi Herod’a ve daha nicesine merhaba!

Kralların kadehini dolduranlara, şarabı üreten köylülere, dağlardan su getiren bentleri inşa eden ustalara, kervansarayların kiremidini ören işçilere, ilk halayı çeken Anadolululara, binlerce yıldır kurban olup karın doyuran hayvanlara, kale surlarında ölen askerlere, şiirlere, yazılara, dualara, umutlara, mirasımıza merhaba!

Yitip gidenlere bir ağıt, ahde vefa ve insanlığa bir özür borcunun ödenmesi için üzerimize düşeni az da olsa yapmak üzere herkese merhaba!

Merhaba Sevgili Anadolu, Merhaba!
Dünyanın ucunda bir gül açılmış
Efil efil esen yele merhaba
Karanlığın sonu bir ulu şafak
Sarp kayadan geçen yola merhaba
(Yaşar Kemal)

Proje Yöneticisi Çağrı Fidan’ın Önsözü

Topluma ve ülkemize yararlı bireyler olmak amacıyla, insani yardım alanında ve uluslararası projelerde çalışan bir grup arkadaş olarak Ankara’dan yola çıktık. Bu noktada en büyük kişisel tutkumuz olan arkeolojiyi, proje yönetimi ve iş geliştirme deneyimlerimizi topluma katma değer sağlamak için kullanmak ve bunun için somut bir çalışma olan ‘Mirasım Nerede?’ projesini hayata geçirmeye karar verdik.

Bu projeyi, gönül verdiğimiz kültürel miras ve arkeoloji alanları aracılığıyla gerçekleştirmek istiyorum. Kültürel mirasın korunmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli bir vatandaşlık hakkı olduğuna inanıyorum. Her insanın soyut-somut her türlü tarih ve kültür öğesine eşit bir şekilde erişmesinin toplumsal kimlik üretimine, tarihsel ve kültürel farkındalık oluşturulmasına, müzecilik faaliyetlerinin geliştirilmesine, yeni kültür rotalarının oluşturulmasına, tarih araştırmaların ve kültür turizmine büyük bir katkı sağlayacağına olan inancım sebebiyle bu alanda çalışma yürütmek istiyorum. Bu amaçla kurduğum Mirasım Nerede’nin çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve TBMM İhtisas Komisyonlarının koruma ve yasama faaliyetlerine de katkı sağlayacağına inancım tam.

Gündelik hayatımda da bununla yetinmeyerek uzun yıllardır göç alanında faaliyet gösteren STK'larda, kent hakkını savunan kent konseylerinde ve Ankara gazetelerinde aktif görevler aldım. Yardım dernekleri ve sosyal sorumluluk projelerine ek olarak da Ankara içi ve dışı bölgelerde ağaçlandırma ve çevre ormanlarda çöp toplama gibi faaliyetler yürütüyorum.

Uzun süredir tarih ve arkeoloji merakım sebebiyle Türkiye'de ve dünyada birçok ören yeri, tarihi kent merkezleri ve müzeler gezdim. Makale, kitap ve bilimsel araştırmalar aracılığıyla kendimi arkeoloji biliminde ve özellikle Protohistorya konusunda geliştirmeye adadım. Çocukluk hayalim olan arkeolojiyi gerçeğe dönüştürmek için ise Bilkent Üniversitesi İşletme Lisansı ve Pavia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisansı üzerine Kültürel Miras ve Turizm ön lisansını Ocak 2022'de 1.5 yılda bitirerek, Eylül 2022'de Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Lisansına başladım.